Poznaj swoje własne bakterie, czyli mikroflora układu pokarmowego
Układ pokarmowy człowieka jest bardzo skomplikowany i stanowi drugi pod względem wielkości system ludzkiego organizmu. Liczy ponad 9 metrów długości, a jego najważniejszym elementem strukturalnym jest nabłonek, który pokrywa błonę śluzową. Ten skomplikowany i zróżnicowany układ jest siedliskiem życia wielu drobnoustrojów, które tworzą bogaty ekosystem, zmieniający się w życiu człowieka i pełniący wiele odpowiedzialnych zadań.
Znaczenie mikroflory jelitowej
Drobnoustroje zasiedlające układ pokarmowy stanowią ogromny potencjał mikrobiologiczny, a ich ilość sięga nawet 1014 komórek, co ponad 10-krotnie przewyższa liczbę komórek ludzkiego organizmu. Ciężko jest określić typowy ilościowy i jakościowy profil mikroorganizmów w jelitach człowieka, który sprzyja lub degraduje nasze zdrowie. Skład mikroflory jelitowej jest bardzo indywidualną kwestią u każdego człowieka i zdecydowanie jest niepowtarzalny. Bakterie te gwarantują nam rozkład resztek pokarmowych, syntezę niezbędnych witamin (wit. K i B), poprawiają przyswajalność witamin i elektrolitów, wpływają na metabolizm tłuszczów, chronią nabłonek jelitowy przed uszkodzeniem i kolonizacją przez patogeny. Natomiast warto podkreślić, że niektóre rodzaje bakterii mogą przyczyniać się do wystąpienia określonych chorób np. alergii, otyłości, nieswoistych zapaleń jelit, a nawet nowotworów.
Skąd wzięły się bakterie w naszym organizmie?
Pierwszym momentem, w którym mamy styczność z drobnoustrojami, jest poród. Należy zaznaczyć, że w zależności od rodzaju przyjścia dziecka na świat, czy przez kanał rodny, czy metodą cięcia cesarskiego, rodzaj drobnoustrojów będzie się różnić. Dlatego u dzieci urodzonych w sposób naturalny dominują drobnoustroje zasiedlające pochwę matki, czyli Lactobacillus i Prevotella, natomiast u dzieci urodzonych przez cięcie cesarskie bakterie bytujące na skórze – Staphylococcus, Corynebacterium i Propionibacterium.
Czy rodzaj bakterii zmienia się wraz z wiekiem?
Od samego momentu narodzin, przez okres niemowlęcy, noworodkowy, dorastania i dojrzewania, nasze ciało zmienia się pod względem zawartości mikroorganizmów. Na początku w okresie karmienia piersią dominują bakterie z rodzaju Lactobacillus i Bifidobacterium, natomiast przy stosowaniu sztucznego pokarmu – Bacteroides i Clostridium. Następnie podczas pierwszych lat życia dziecka mikroflora zmienia się w zestaw typowy dla dorosłego człowieka, gdzie wzrasta udział Bacteroides, przy zmniejszaniu się ilości Bifidobacterium i Lactobacillus, a następnie w wieku podeszłym ponownie spada ilość Bacteroides, ze wzrostem Escherichia coli i Enterococcus.
Kiedy dochodzi do zmiany składu bakterii jelitowych?
Najczęstszą przyczyną, która zaburza równowagę w obrębie mikroflory jelitowej, jest antybiotykoterapia. To, jaki wpływ mają antybiotyki na układ pokarmowy, zależy w dużej mierze od spektrum działania leku i stężenia, jakie w nim osiąga. Jednak najczęściej powodują na tyle silną ingerencję w naturalną florę jelitową, że dochodzi do przewagi bakterii chorobotwórczych np. Clostridium difficile, która wywołuje rozległe uszkodzenia jelita grubego. Dlatego bardzo ważne podczas stosowania antybiotyków jest równoczesne przyjmowanie probiotyków np. Dicoflor, czyli żywych kultur bakterii (Lactobacillus lub Bifidobacterium), które podane w odpowiedniej dawce wywołują korzystny wpływ na mikroflorę jelit i chronią je przed szkodliwą kolonizacją.
Komentarze