Zdrowe nawyki. Jak nie dać się przeziębieniu?
Warto zmienić kilka nawyków, które mogą być pomocne we wzmocnieniu odporności. Dzięki temu jest szansa, że przez okres przeziębień przejdziemy zdecydowanie pewniejszym krokiem.
Odejdź od komputera
Od czasów pandemii coraz więcej z nas pracuje w trybie hybrydowym. Ta nowa rzeczywistość nie ma jednak dobrego wpływu na nasz organizm. Okazuje się, że praca zdalna może bowiem powodować komunikacyjne przebodźcowanie, które powoduje tzw. cyfrowy stres. Badania trwały niemal dwa lata i wynikło z nich, że aż jedna trzecia osób pracujących z domu często wysyła maile po godz. 20, czyli w momencie, gdy już należałoby odpocząć. Epidemiolog prof. William Daab stwierdził, że moment, w którym ilość informacji nas przytłacza jest niepokojący. Dodał też, że skutkiem stresu cyfrowego jest pogorszenie zdrowia psychicznego, wzrost ryzyka chorób naczyniowych, a także spadek odporności. [1] Aby jednak zachować Work-life Balance warto jest ustalić sobie konkretny czas pracy i nawet, gdy nas kusi nie zaglądać do prezentacji po godzinach, ani nie odpisywać na maile. Lepiej jest ten czas spędzić z rodziną, grając w planszówki, czy nawet wspólnie oglądając film. Zdecydowanie najlepszym rozwiązaniem jest jednak zawsze wyjście na spacer, nawet gdy nie ma pogody. Z badań przeprowadzonych przez naukowców z Uniwersytetu Michigan (USA) już 20-30 minut marszu pomaga obniżyć poziom kortyzolu, czyli hormonu stresu we krwi.[2] Warto więc ustawić sobie nawet przypomnienie i przeznaczyć pół godziny dziennie na krótki spacer.
Przygotuj „superbowl”
To ważne, by jesienią podkręcić jadłospis i wprowadzić do niego produkty, poprawiające odporność. Dlatego na naszych talerzach częściej powinny znaleźć się warzywa i owoce, bo te są dostępne przez cały rok. Szczególnie warto sięgać po te, które zawierają witaminę C. Ten składnik znajdziemy m.in. w brukselce, jarmużu, czy czerwonej papryce oraz owocach cytrusowych i kiwi. Warto też przekonać się do jedzenia czosnku na surowo, np. w towarzystwie pomidorów. Ten składnik po pokrojeniu wydziela substancję zwaną allicyną, która ma silne działanie bakteriobójcze i przeciwwirusowe, więc jest „naturalnym lekiem” na przeziębienie. Dla lepszej odporności warto też sięgać po tłuste ryby morskie, tj. łosoś czy śledź, które są bogate w witaminę D3. Dodatkowo zawierają nienasycone kwasy tłuszczowe omega-3, dzięki którym organizm lepiej broni się przed infekcjami. Jesienią na talerzu częściej powinny lądować też kiszonki, które zawierają kwas mlekowy. Ten z kolei wpływa na rozwój dobrych bakterii jelitowych, co wpływa korzystnie na organizm. [3]Dlatego świetnym pomysłem na zdrowy lunch jest sałatka ze śledziem i ogórkiem kiszonym, albo bowl skomponowany na bazie świeżych warzyw i łososia. Do pracy warto z kolei zabierać ze sobą na przekąskę np. orzechy.
Te z kolei zawierają cynk, którego niedobór zwiększa ryzyko infekcji.
Zacznij się hartować
Gdy przebywamy ciągle w mieszkaniu, gdzie kaloryfery są rozkręcone na maksa, organizm słabiej radzi sobie z szokiem temperaturowym po wyjściu na dwór. To jeden z powodów, dla których szybciej łapiemy wirusy. Dlatego warto uczyć ciało, jak radzić sobie z różnicami temperatur. W tym celu specjaliści zalecają jego hartowanie. [4] Nie oznacza to jednak, że od razu musimy zacząć morsować. Na początek wystarczą naprzemienne prysznice. Wystarczy przez kilka minut polewać ciało raz ciepłą, raz zimną wodą, by stopniowo przyzwyczajać je do zmiany temperatur. Taki zabieg nie tylko wpływa na poprawę odporności, ale także ujędrnia skórę
i poprawia krążenie krwi. Można też moczyć stopy w chłodnej wodzie, np. podczas oglądania telewizji. Warto też pamiętać, że jednym z ważniejszych nawyków jesienią powinno być regularne wietrzenie mieszkania. Gdy powietrze we wnętrzach jest zbyt suche, bardziej wysusza śluzówkę w nosie, przez co łatwiej o atak drobnoustrojów. Codzienne otwieranie okien w domu poprawia jakość oddychania, a co więcej często także samopoczucie.
Preparat z apteki
Sposobem na zwiększenie odporności i skrócenie czasu trwania[5] choroby może być zastosowanie już przy pierwszych objawach wirusowych infekcji górnych dróg oddechowych produktu leczniczego zwiększającego odporność Groprinosin® lub Groprinosin® Forte. Produkt leczniczy pomocny jest też w leczeniu opryszczki warg i skóry twarzy wywołanych przez wirusa opryszczki pospolitej (Herpes simplex).
[1] https://www.pap.pl/aktualnosci/news,1584209,ciemna-strona-pracy-zdalnej-wzmaga-grozny-dla-zdrowia-cyfrowy-stres-kiedy
[2] https://zdrowie.pap.pl/ruch/korzystaj-z-pogody-wybierz-sie-na-spacer
[3] dr n. med. Dominika Wnęk, dietetyk - Co jeść na odporność: 7 produktów żywnościowych wspomagających odporność - https://www.mp.pl/pacjent/dieta/zasady/138515,7-produktow-zywnosciowych-wspomagajacych-odpornosc
[4] https://www.medme.pl/artykuly/hartowanie-ciala-sposob-na-odpornosc-zima,35630.html
[5] Simovanyan E.N., Badalyants E.E., Sizyakina L.P., Lebedenko A. A., Denisenko V.B., Kim M.A., An improvement of the child acute respiratory infection treatment program, Pediatric pharmacology, 2013; 10(1):83-90”
Komentarze