Wzdęcia w ciąży – jak sobie z nimi radzić?
Nadmierne gazy i wynikające z nich wzdęcia to częsty problem przyszłych mam. Pojawiają się zwykle w pierwszym trymestrze i mogą występować aż do końca ciąży. To jedna z często zgłaszanych dolegliwości ciężarnych, dotycząca także tych kobiet, które wcześniej nigdy nie miały problemów z nadmierną produkcją gazów. Jak sobie poradzić?

Wzdęty brzuch w ciąży – skąd się bierze?
Przyczyny wzdętego brzucha są podobne – bez względu na to, czy występują u kobiet (w tym ciężarnych) czy u mężczyzn. Za wzdęcia bezpośrednio odpowiedzialna jest nadprodukcja gazów jelitowych. W sytuacjach niezwiązanych z ciążą nadmierne gazy mogą wynikać z [1]:
- przyjmowania ciężkostrawnych produktów, które długo zalegają w jelitach,
- picia napojów gazowanych,
- połykania powietrza podczas jedzenia.
U ciężarnych na ilość gazów wpływa dodatkowo zintensyfikowana produkcja progesteronu, który spowalnia procesy trawienne i powoduje dłuższe zaleganie treści pokarmowej w jelitach [2]. Wydłużone trawienie wiąże się z większą produkcją gazów, a spowolniony pasaż jelitowy może dodatkowo prowadzić do zaparć, które blokują swobodny odpływ gazów jelitowych.
Sytuację może pogorszyć rozrastająca się macica – wraz ze wzrostem płodu jelita są coraz mocniej uciskane, a odpływ gazu jest jeszcze bardziej utrudniony.
Sposoby na wzdęcia w ciąży
W okresie ciąży kobieta ma mocno ograniczone możliwości farmakoterapeutyczne – wszystko, co zdecyduje się zażyć, musi być bezpieczne nie tylko dla niej, ale także dla rozwijającego się w jej łonie potomka. Na szczęście istnieje kilka sprawdzonych sposobów, które pozwolą ograniczyć dolegliwości związane ze wzdęciami i gazami.
Zwiększona ilość błonnika
U kobiet ciężarnych zalecane spożycie błonnika powinno mieścić się w przedziale od 20 do 40 g na dobę [3]. Ma to istotne znaczenie w prewencji zaparć kobiet w ciąży i nie pozostaje bez związku przy zapobieganiu nadmiernym gazom i wzdęciom. Najlepszymi źródłami błonnika w diecie są produkty pełnoziarniste, grube kasze, płatki owsiane, warzywa i owoce.
Dla osób martwiących się o wystarczającą ilość błonnika w codziennej diecie dobrym rozwiązaniem może być sięgnięcie po suplement diety z łatwo przyswajalnym błonnikiem pokarmowym.
Zioła przeciw wzdęciom
Ziołolecznictwo zna liczne remedia, które pomagają w walce z gazami i wzdętym brzuchem.
Koper włoski, kminek, rumianek czy majeranek pomogą usunąć wypełniające jelita gazy i zmniejszą ryzyko ich ponownego pojawienia się. Podobnie będzie działała lawenda.
Część z tych ziół (kminek, majeranek) to popularne przyprawy, które warto dodawać do posiłków, szczególnie tych, które nie należą do lekkostrawnych lub zawieszają produkty wzdymające (np. kapustę).
Aktywność fizyczna
To świetne rozwiązanie na dolegliwości związane ze wzdęciami. Regularne ćwiczenia, oczywiście dostosowane do możliwości ciężarnej, poprawiają perystaltykę, wyregulują częstość wypróżnień i będą miały efekt przeciwwzdęciowy i przeciwzaparciowy. Wystarczy spokojny spacer lub chwila ćwiczeń z piłką, żeby ograniczyć odczuwane dolegliwości.
Bibliografia:
VERGHESE, Tina Sara, FUTABA, Kaori, et LATTHE, Pallavi. Constipation in pregnancy. The Obstetrician & Gynaecologist, 2015, vol. 17, no 2, p. 111-115.
EMILIA, Harasim-Piszczatowska et MAGDALENA, Słoma. Potrzeby zdrowotne kobiet w aspekcie typowych dolegliwości związanych z okresem ciąży.
WENDOLOWICZ, A., STEFANSKA, E., et OSTROWSKA, Lucyna. Żywienie kobiet w okresie ciąży. Medycyna Ogólna i Nauki o Zdrowiu, 2014, vol. 20, no 3
Komentarze