Partner serwisu
27 czerwca 2016

Projekt zmian w wykazie leków refundowanych, który wejdzie w życie 1 lipca 2016 r.

Kategoria: Z życia branży

Zgodnie ze statystykami projektu XXVIII obwieszczenia ogółem zostanie dodanych 107 produktów (unikalnych kodów EAN). W ramach listy aptecznej  zostały objęte refundacją: nowe substancje czynne – Nasometin i Incruse, oraz odpowiedniki leków dotychczas refundowanych – Ursocam i Reseligo.

 

Projekt zmian w wykazie leków refundowanych, który wejdzie w życie 1 lipca 2016 r.

Wśród nowych produktów znajdzie się:

  • 57 produktów leczniczych (unikalnych kodów EAN) w ramach listy aptecznej
  • 17 wyrobów medycznych (unikalnych kodów EAN) w ramach listy aptecznej
  • 10 produktów leczniczych (unikalnych kodów EAN) w ramach katalogu chemioterapii,
  • 23 produkty lecznicze (unikalne kody EAN) w ramach programów lekowych.

Dla 68 produktów (unikalnych kodów EAN) zostanie dodane wskazanie off-label.

Dla 265 produktów (unikalnych kodów EAN) wprowadzono obniżki urzędowych cen zbytu.

Dla 7 produktów (unikalnych kodów EAN) wprowadzono podwyżki urzędowych cen zbytu.

Dla 599 produktów (unikalnych kodów EAN) spadnie dopłata pacjenta (od 235,11 zł do 1 gr).

Dla 230 produktów (unikalnych kodów EAN) wzrośnie dopłata pacjenta (od 1 gr do 395,21 zł).

Dla 705 produktów (unikalnych kodów EAN) spadną ceny detaliczne brutto (od 215,24 zł do 1 gr).

Dla 161 produktów (unikalnych kodów EAN) wzrosną ceny detaliczne brutto (od 1 gr do 6,37 zł).

W ramach listy aptecznej zostały objęte refundacją:

nowe substancje czynne:

  • Nasometin (Mometasonum) we wszystkich zarejestrowanych wskazaniach na dzień wydania decyzji
  • Incruse (Umeclidinii bromidum) we wskazaniu przewlekła obturacyjna choroba płuc – leczenie podtrzymujące u pacjentów powyżej 18 roku życia

odpowiedniki leków dotychczas refundowanych:

  • Ursocam (Acidum ursodeoxycholicum)
  • Reseligo (Goserelinum).

Źródło: MZ

Więcej MZ

Fot. freeimages.com

 

ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ