Partner serwisu
06 października 2017

Przechowywanie i transport leków w odpowiedniej temperaturze dzięki falom radiowym

Kategoria: Aktualności

RFID (ang. Radio-frequency identification) to technologia przesyłu danych za pomocą fali radiowych. W zależności od konstrukcji układu technologia ta umożliwia bezprzewodowy odczyt danych znajdujących się w chipie z odległości od kilkudziesięciu centymetrów do nawet kilkuset metrów od anteny czytnika. Technologia RFID w różnych standardach jest wykrzystywana m. in. w: handlu, kontroli dostępu, systemach pobierania opłat (np. wyciągi narciarskie), systemach oznaczania produktów czy znakowaniu zwierząt.

Przechowywanie i transport leków w odpowiedniej temperaturze dzięki falom radiowym

Polski pomysł na fale radiowe

Jak skutecznie wykorzystać technologię fali radiowych na różnych płaszczyznach, pokazuje polsko-francuska firma Blulog. Sercem autorskiego systemu Bluloga są rejestratory, pozwalające monitorować temperaturę z dokładnością typowo +/- 0,3°C. Samo urządzenie dokonujące pomiaru waży zaledwie 30 g i ma wielkość karty kredytowej. Dane zapisane w urządzeniu można także w razie potrzeby odczytać smartfonem lub czytnikiem wyposażonym w technologię NFC (krótkozasięgowy przesył danych).

Branża medyczna: leki we właściwych warunkach

 

Leki, materiały biologiczne, szczepionki, by utrzymywały swoją skuteczność, wymagają przechowywania i transportu w ściśle określonych warunkach. Stąd też niezbędna jest kontrola temperatury. Pierwszą placówką medyczną, która wdrożyła kompleksowy system monitoringu temperatury w magazynach aptecznych, oddziałach szpitalnych, pracowniach diagnostycznych, czy laboratorium jest Dolnośląskie Centrum Onkologiczne we Wrocławiu. System pozwala także na w pełni zautomatyzowany nadzór nad warunkami transportu produktów leczniczych do filii zamiejscowych DCO - w Legnicy (ponad 70 km) oraz w Jeleniej Górze (ponad 110 km).

Fale radiowe w kontroli temperatury - jak to działa?

Konstruktorzy i programiści z polsko-francuskiej firmy w ostatnim czasie udoskonalili zarówno urządzenia tworzące system, jak i aplikacje.

Jak w praktyce wygląda korzystanie z systemu?

Bezprzewodowe rejestratory umieszcza się w wybranym pomieszczeniu, chłodni lub w specjalnych pojemnikach izotermicznych. Po aktualizacjach, aplikacja BluRadar wskaże najlepsze miejsca instalacji rejestratorów, dzięki czemu łączność nie zostanie przerwana. Kolejny etap to zaprogramowanie urządzeń tak, by reagowały na ewentualne wahania temperatury poza wskazane przez nas ramy. Używa się do tego prostej w obsłudze aplikacji, która zbiera i przechowuje dane oraz tworzy raporty, a system o zmianach temperatury informuje SMS-em lub e-mailem

mówi Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Blulog.

Obecnie dostępne są także rejestratory mierzące temperaturę i, po połączeniu z koncentratorem, wysyłające historię ostatnich 44 pomiarów, co przy interwale pomiarowym 10 minut daje nam historię pracy całej zmiany. Nowa wersja rejestratora jest szczególnie przydatna w przypadku branży transportowej. Należy wspomnieć także, że koncentratory również doczekały się nowych funkcjonalności oraz zostały wyposażone w nowszą niż dotychczas jednostkę CPU, co zapewnia jeszcze lepsze wsparcie techniczne.

Koncentrator zgromadzone dane przekazuje do odpowiednich aplikacji. - Aplikacja BluConsole umożliwia zdalne monitorowanie temperatury w czasie rzeczywistym, przy użyciu dowolnego urządzenia podłączonego do Internetu: smartfonów, komputerów czy tabletów. Wzbogaciliśmy ją między innymi o skalę temperatury w Fahrenheitach, powiadomienia głosowe (dla polskich abonentów), opcję automatycznego wysyłania raportów PDF dla rejestratorów NFC, które wykryły przekroczenie limitów temperatur, czy tworzenie rozszerzonego raportu PDF z danymi logistycznymi i geolokalizacją – opisuje Jérémy Laurens, Dyrektor Sprzedaży i Marketingu Blulog.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ