Partner serwisu
03 września 2018

Co przyczynia się do łamliwości paznokci?

Kategoria: Kosmetyki

Łamliwe paznokcie to wynik osłabienia struktury płytki – są miękkie i kruche, rozdwajają się lub złuszczają. Choroby paznokci mają wiele różnych przyczyn. Może być to spowodowane częstym poddawaniem ich obciążającym zabiegom kosmetycznym, takim jak: nieodpowiednie zmywanie lakieru, przedłużanie czy nadmierne ścieranie płytki. Na stan naszych paznokci niekorzystnie wpływa także zbyt długie i częste moczenie dłoni, przede wszystkim w trakcie wykonywania obowiązków domowych bez gumowych rękawiczek. Woda prowadzi do zmiękczenia płytki, a w konsekwencji do jej osłabienia i kruchości.

Co przyczynia się do łamliwości paznokci?

Łamliwe paznokcie to również główna oznaka niedoboru witamin i składników mineralnych, niezbędnych do prawidłowego funkcjonowania organizmu, zwłaszcza witaminy A, B, E, krzemu, cynku, żelaza czy wapnia. Do innych przyczyn zalicza się między innymi:

  • długotrwały i silny stres,
  • nieprawidłowa pielęgnacja dłoni lub jej brak,
  • silne działanie substancji chemicznych znajdujących się w detergentach,
  • trudne warunki atmosferyczne i zmiana temperatur,
  • schorzenia ogólnoustrojowe.

Odpowiednia, pełnowartościowa dieta

W walce z problemem łamliwych paznokci kluczową sprawą jest zbilansowana, pełnowartościowa dieta dostarczająca organizmowi wszystkich najważniejszych witamin
i mikroelementów. Krucha płytka może być spowodowana przede wszystkim niedoborem białka
w naszym jadłospisie. 

Pamiętaj, aby w codziennym menu pojawiły się produkty będące źródłem tego składnika w pożywieniu. Znajdziemy je głównie w mleku, produktach mlecznych (np. kefir, jogurt naturalny czy twaróg), jajach i chudym mięsie drobiowym. Na stan płytki znaczący wpływ mają wzmacniający wapń oraz krzem odpowiedzialny za optymalne nawilżenie oraz elastyczność naszych paznokci. 

Codzienną dietę warto uzupełnić suplementem diety, np. Merz Spezial Dragees, który w jednym preparacie dostarczy organizmowi odpowiednią dawkę substancji potrzebnych dla utrzymania zdrowego wyglądu skóry, włosów i paznokci.

Witamina A oraz żelazo sprawiają, że paznokcie są mocne i wytrzymałe, o równej fakturze.

Witaminy z grupy B stymulują wzrost paznokci, zapobiegają ich łamaniu się.

Cysteina i metionina (zawarte w białku soi) to substancje składowe niezbędne dla prawidłowej budowy paznokci. Witamina B6 pomaga włączyć te substancje w strukturę paznokcia.

Cynk i kwas foliowy wzmacniają paznokcie, zapobiegają ich rozdwajaniu i łamaniu oraz powstawaniu białych plamek. Biotyna pobudza wzrost paznokci i zwiększa ich grubość.

źródło: Informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ