3 miliardy złotych wart jest krajowy rynek suplementów diety
Preparaty uzupełniające poziom magnezu, probiotyki wspomagające antybiotykoterapię oraz specyfiki pomagające utrzymać zdrowe kości i stawy – to najczęściej wybierane przez Polaków typy suplementów diety.

"Społeczna i gospodarcza rola suplementów diety" – to tytuł konferencji zorganizowanej z okazji 10. rocznicy powstania Krajowej Rady Suplementów i Odżywek. Jubileusz ten zbiegł się z dziesięcioleciem polskiej obecności w Unii Europejskiej, która ma decydujący wpływ na prawodawstwo i uwarunkowania rządzące krajowym rynkiem suplementów, wartym ponad 3 miliardy złotych.
W konferencji wzięli udział producenci i dystrybutorzy suplementów diety oraz kancelarie prawne i firmy doradcze. Wydarzenie prowadzili: prezes KRSIO – profesor Iwona Wawer, oraz redaktor Managera Apteki – Paweł Kruś. Historię, osiągnięcia oraz cele na przyszłość, jakie postawiło sobie stowarzyszenie przedstawiła Katarzyna Wójcicka, przewodnicząca rady eksperckiej KRSiO. Jedną z prelekcji wygłosił Patrick Ahern, dyrektor generalny europejskiego stowarzyszenia EHPM, (zrzeszającego 1750 producentów w ramach lokalnych organizacji w poszczególnych krajach Europy), ekspert w dziedzinie prawa żywnościowego.
Edukacja dalej potrzebna
Dziesięciolecie KRSiO jest okazją do refleksji na temat roli, jaką organizacja ta odegrała w edukowaniu opinii publicznej na temat znaczenia suplementacji w diecie współczesnego człowieka. Jednak konsumenci, a nawet profesjonaliści w dziedzinie medycyny, wciąż mają problemy z rozróżnieniem pomiędzy suplementami diety (które, jako środki spożywcze, mają wyrównywać deficyt składników odżywczych), a lekami (które mają działanie terapeutyczne i leczą).
Kierunki rozwoju rynku
Panele tematyczne, prowadzone m.in. przez dr Katarzynę Suchoszek- Łukaniuk, wiceprezesa KRSiO, były okazją do dyskusji między ekspertami na temat jakości i kierunku rozwoju rynku oraz regulujących go procesów legislacyjnych, a także współpracy ze środowiskiem lekarskim i farmaceutycznym. Eksperci podkreślali ważną gospodarczą rolę suplementów diety oraz ich wpływ na zdrowie publiczne. Polski rynek suplementów diety to jedna ze stale rozwijających się dziedzin gospodarki, notująca średnioroczny wzrost na poziomie 10%. Wśród suplementów najczęściej wybieranych przez Polaków znajdują się preparaty uzupełniające poziom magnezu, probiotyki wspomagające antybiotykoterapię oraz specyfiki pomagające utrzymać zdrowe kości i stawy.
W najbliższych latach wzrośnie rynek produktów wspierających uprawianie sportu, odchudzanie, wzrok, libido oraz urodę. Będą one odpowiedzią na rosnące potrzeby konsumentów w zakresie profilaktyki zdrowia – poinformował podczas swojego wykładu Bartosz Kondaszewski z firmy PMR.
Światowe trendy
Jednym ze światowych trendów na rynku suplementów jest zróżnicowanie formy podania preparatów, którą dostosowuje się do możliwości i potrzeb konsumenta. W przypadku dzieci i seniorów popularną formą są łatwe do połknięcia produkty w formie płynów i żeli. Przewiduje się, że w najbliższej przyszłości wzrośnie popularność tzw. produktów „w biegu”, czyli w jednorazowych saszetkach, rozpuszczalnych granulkach, łatwych w użyciu. Na razie w Polsce dominują kapsułki i tabletki, ale zdaniem Honoraty Jarockiej z firmy Mintel, to się zmieni.
Kontrola jakości suplementów
Podczas konferencji przedstawiono również zakres badań jakościowych suplementów diety, omówiono systemy kontroli jakości w branży spożywczej i farmaceutycznej oraz potrzebę stworzenia systemu przeznaczonego do monitorowania standardów produkcji suplementów diety, uwzględniającego ich specyfikę.
Nagrodzone prace dyplomowe
Podczas uroczystości wręczono nagrody w konkursie na najlepszą pracę dyplomową związaną z tematem suplementów diety. Partnerami konkursu były firmy J.S. Hamilton, Olimp Laboratories oraz Novascon Pharmaceuticals.
Goście konferencji
Partnerem strategicznym konferencji była firma J.S. Hamilton Poland S.A., zajmująca się badaniami analitycznymi. Udział w wydarzeniu wzięli przedstawiciele Ministerstwa Zdrowia, Narodowego Instytutu Leków, Urzędu Rejestracji Produktów Leczniczych i Wyrobów Medycznych, Wojewódzkiej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Granicznej Stacji Sanitarno-Epidemiologicznej, Instytutu Żywności i Żywienia, Instytutu Sportu, Business Center Clubu, Izby Gospodarczej Farmacja Polska, Polskiej Federacji Producentów Żywności, wielu wyższych uczelni, instytutów i innych organizacji.
Źródło: informacja prasowa KRSiO
Fot.: Tomasz Adamek