Partner serwisu
28 stycznia 2022

dr Żaneta Zemła-Pacud

Kategoria: XIII Wiosenna Konferencja Farmaceutyczna. Efektywność i Optymalizacja

Dr Żaneta Zemła-Pacud, radca prawny w kancelarii Traple Konarski Podrecki Kancelaria Prawna sp.j. opowie o "Nowych regułach patent linkage, czyli o konsekwencjach niefortunnych zmian w projekcie nowelizacji ustawy refundacyjnej".

Specjalizacje:

  • Life Science & Healthcare
  • Life Science, prawo farmaceutyczne
  • i medyczne
  • Własność przemysłowa

Zajmuje się prawem własności intelektualnej oraz prawem farmaceutycznym. Do jej zainteresowań naukowych zalicza się także ochronę tajemnicy przedsiębiorstwa i ochronę danych regulacyjnych. Doradza polskim i zagranicznym przedsiębiorstwom w zakresie strategii ochrony innowacji, opiniuje sprawy IP i life science o zasięgu międzynarodowym.

Prowadzi wykłady, spotkania informacyjne i szkolenia dla sektora biznesu, rzeczników patentowych i sędziów.

Jest uczestnikiem prac nad projektami ustaw, a także przygotowuje opinie do nich. Jako ekspert współpracuje z UPRP oraz WIPO. Jest członkiem-założycielem interdyscyplinarnej sieci naukowej IP in Agriculture, członkiem Stowarzyszenia ATRIP i korespondentem zagranicznym GRUR. Kieruje projektem badawczym Regulatory Data Protection in European IP Law.

Jest autorką licznych publikacji z zakresu prawa własności przemysłowej i innowacji w sektorze life science, m.in. „Komentarza do Ustawy – prawo własności przemysłowej” (współautor), monografii „Patents as an Incentive to Innovation” (współredaktor), monografii „Ochrona patentowa produktów leczniczych”.

Stypendystka Instytutu Innowacji i Konkurencji im. Maxa Plancka w Monachium oraz Centrum Międzynarodowych Studiów Własności Intelektualnej w Strasburgu.

Jest adiunktem w Instytucie Nauk Prawnych Polskiej Akademii Nauk.

Kontakt:

+48 22 850 10 10

zaneta.pacud@traple.pl

Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ