Od redakcji |

Kuchnia molekularna to dziedzina gastronomii wykorzystująca wiedzę naukową na temat gotowania. Pionierem takiego podejścia był francuski fizyk, badacz zagadnień z dziedziny termodynamiki, wynalazca – Benjamin Thompson. Okazuje się, że nie jest to jedyna płaszczyzna synergii kuchni z nauką. Bagietka, krówka, łyżeczka, oliwka, palnik – te na pozór gastronomiczne nazwy to określenia… sprzętu laboratoryjnego.
Praca laboranta, szczególnie w firmie farmaceutycznej, znaczniej bardziej od pracy kucharza przypomina jednak pracę zegarmistrza. Nie sprawdza się tutaj zasada precyzji Raya: Odmierz mikrometrem. Zaznacz kredą. Utnij siekierką. Każdy ppm ma bowiem znaczenia, a „prawie” w przypadku kontroli jakości leków robi faktycznie wielką różnicę.
Badania analityczne są trochę jak szukanie igły w stogu siana. Wizualizacja ich wyników możliwa jest wyłącznie za pośrednictwem specjalistycznej aparatury. Z tego względu urządzenia laboratoryjne są coraz bardziej czułe i precyzyjne, sprzęt zrobotyzowany i zautomatyzowany, a techniki molekularne powszechniejsze.
Mimo tej całej nowoczesności, praca analityka wcale nie jest lekka, łatwa i przyjemna. Dlaczego? Wystarczy zgłębić etymologię słowa „laboratorium”, które pochodzi od łacińskiego czasownika laborare, co oznacza: pracować, trudzić się, i już wszystko jasne. Poza tym żadne urządzenie nie zastąpi szarych komórek. Analizy laboratoryjne byłyby po prostu niczym bez łebskiego laboranta, tak samo jak najlepsze składniki bez dobrego kucharza.

|
|
TEMAT NUMERU: W NOWOCZESNYM LABORATORIUM |
Wszystko jest trudne, zanim stanie się łatwe Rozmowa z Janem Pietrasem – koordynatorem WCM w fabryce Fiat Auto Poland | 10 |
Życie to moja pasja Rozmowa z Maryniką Woroszylską-Sapiehą – prezesem zarządu i dyrektor generalną Grupy Sanofi w Polsce | 14 |
FOTOREPORTAŻ |
W Łyszkowicach po japońsku Opracowanie: Patrycja Misterek | 18 |
Fasowaczka XXI wieku Opracowanie: Patrycja Misterek | 22 |
Z ŻYCIA BRANŻY |
Poprzeczka znowu wyżej? Wypowiedzi ekspertów z branży | 24 |
TEMAT NUMERU: W NOWOCZESNYM LABORATORIUM |
Co jest trendy? Anita Sędłak | 28 |
Zmierzyć niewidoczne Opracowanie: Patrycja Misterek | 32 |
Szybciej, ale wciąż wiarygodnie? Marcin Ciszewski, Paweł Lisiecki | 38 |
Przeprowadzka metod analitycznych Agnieszka Obszańska-Szubart | 44 |
W poszukiwaniu idealnego partnera Katarzyna Barcikowska | 48 |
JAKOŚĆ |
Grzechy przeciwko uczciwości danych Anna Kwiatkowska | 52 |
BEZPIECZEŃSTWO |
Wytrzymałe, niezawodne, elastyczne Rozmowa ze Stefano Gelsomini – dyrektorem ds. produkcji i inżynierii Grupy Sorin | 55 |
Czym oddycha cleanroom? Jacek Rządca | 56 |
SUROW CE FARMACEUTYCZNE |
Co tkwi w surowcach? Rafał Chmielecki | 58 |
Innowacyjność to nie generowanie kosztów, a wręcz odwrotnie Rozmowa z Bogdanem Maślankiem – dyrektorem zakładu API, oraz dr. Henrykiem Gruzą – dyrektorem departamentu R&D zakładu API w Polpharmie | 61 |
SYSTEMY SKOMPUTERYZOWANE |
Oprogramowanie pod kontrolą cz. I Rafał Buczek | 66 |
System na teście cz. I Grzegorz Kaniowski | 70 |