Partner serwisu
27 kwietnia 2018

Coraz więcej bakterii odpornych na antybiotyki. Jak się przed nimi chronić?

Kategoria: Aktualności

Co łączy gronkowca złocistego z pałeczką ropy błękitnej (Pseudomonas aeruginosa)? Wysoka „zjadliwość”, czyli odporność danych szczepów bakterii na antybiotyki, co bardzo utrudnia, a czasami wręcz uniemożliwia walkę z nimi. Niemały postrach sieje ostatnio, odnotowana po raz pierwszy w Polsce w 2012 roku, tzw. bakteria Klebsiella pneumoniae New Delhi. Wszystkie jej szczepy są już odporne na znane medycynie leki. Jak się przed nią chronić? Kiedy nie działają antybiotyki, najważniejsze jest niedopuszczenie do zakażenia, a więc odpowiednia profilaktyka.

Coraz więcej bakterii odpornych na antybiotyki. Jak się przed nimi chronić?

Bakteria New Delhi może powodować zapalenie układu moczowego, zapalenie płuc, zapalenie opon mózgowo-rdzeniowych czy zapalenie układu pokarmowego. Bardzo często zdarza się też, że doprowadza do sepsy. Wśród możliwych objawów choroby mogą znaleźć się bóle w klatce piersiowej, bóle stawów i podwyższona temperatura.

– Bez możliwości podania pacjentowi leków zwalczających bakterię, choroba może mieć skutek śmiertelny – ostrzega lek. med. spec. epidemiolog Waldemar Ferschke, wiceprezes firmy Medisept. To jednak nie wszystko. – New Delhi jest w stanie przenieść gen antybiotykoodporności na inne, naturalnie niegroźne bakterie. Na skutek przeniesienia odporności stają się one niemożliwe do zabicia.

Przestrzeganie zasad higieny to najważniejsza – obok szczepionek, których niestety na bakterię New Delhi nie ma – zalecana przez lekarzy metoda zapobiegania zakażeniom.

– Żadne antybiotyki i lekarstwa nie spowodują zatrzymania rozprzestrzeniania się tej bakterii, jeśli będzie ona miała otwartą drogę do przenoszenia się, a więc jeśli społeczeństwo nie będzie restrykcyjnie przestrzegać zasad higieny i dezynfekcji – mówi lek. med. W. Ferschke.

Podstawową zasadą jest częste i dokładne mycie rąk

Należy pamiętać o tym, aby trwało ono minimum 20 sekund i obejmowało wszystkie powierzchnie dłoni, w tym te często pomijane, takie jak koniuszki palców, obszary pod paznokciami czy kciuki.

Jednym ze sposobów zapobiegania zachorowaniu jest regularne i kompleksowe wzmacnianie systemu immunologicznego poprzez zbalansowaną dietę i uprawianie sportu. Wśród spożywanych pokarmów powinno znaleźć się dużo produktów bogatych w witaminy, zwłaszcza owoce i warzywa. Szczególnie ważne są witamina C i ß-karoten. Gdzie można je znaleźć? W witaminę C obfitują na przykład brokuły, natka pietruszki, brukselki, pomarańcze i czerwona papryka. Dużo ß-karotenu posiadają zaś marchew, szpinak czy jarmuż, a także wspomniane już natka pietruszki i czerwona papryka. Jeśli chodzi o sport, to ma on pozytywny wpływ na wzmocnienie wszystkich układów w organizmie człowieka – układu krążenia, ruchu, układu oddechowego i immunologicznego. Dobre dotlenienie naszych komórek wspiera je w walce z infekcjami.

Zarazki są także w miejscach, w których spodziewamy się wysokiej czystości. Według statystyk od 60 do 90 proc. personelu medycznego przenosi drobnoustroje przez ręce. Dlatego szczególną ostrożność warto zachować w szpitalach, przychodniach, lecznicach i innych placówkach medycznych. To tam gromadzi się wiele zarazków, nie tylko bakterii, i szczególnie łatwo jest się nimi zarazić. Zagrożenie dotyczy zarówno pacjentów, jak i odwiedzających. Podczas pobytu w szpitalu czy wizyty u lekarza warto mieć przy sobie profesjonalny preparat do dezynfekcji dłoni na bazie alkoholu. Mają one działanie bójcze wobec bakterii, grzybów i wirusów (m.in. wirus grypy, rotawirusy, opryszczka, żółtaczka, kurzajki, HIV, świńska i ptasia grypa, Ebola). Ich stosowanie niszczy mikroorganizmy, więc eliminuje ewentualne zakażenia i nie dopuszcza do ich przenoszenia.

źródło: newseria.pl
fot. 123rf.com
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ