Partner serwisu
29 stycznia 2021

Kwas foliowy – witamina zdrowia i radości dla przyszłej mamy

Kategoria: Aktualności

Zielone warzywa, strączki czy orzechy szczególnie bogate  w kwas foliowy, powinny być elementem codziennej diety. Wpływają bowiem nie tylko na nasze zdrowie, ale i na dobry nastrój czy koncentrację. Gdy jesteś w ciąży lub dopiero ją planujesz, kwas foliowy staje się jeszcze ważniejszy, bo zapewnia twojemu dziecku dobry rozwój.

Kwas foliowy – witamina zdrowia i radości dla przyszłej mamy

Kwas foliowy, czyli…

…jedna z witamin z grupy B, a konkretnie witamina B9, nazywana też witaminą M lub folacyną. W żywności występuje pod postacią folianów. Zawierają go ciemnozielone i pomarańczowe warzywa (szpinak, fasola, kapusta, szparagi, sałata, brukselka, kalafior, marchew), a z owoców pomarańcze i banany. Kwas foliowy jest związkiem wrażliwym na światło, długie przechowywanie i obróbkę termiczną (pieczenie niszczy go w ok. 20-30%, gotowanie w 40-70%). Aby uniknąć takich strat, warzywa i owoce należy przechowywać w ciemnym miejscu i spożywać je na surowo lub ograniczyć czas gotowania czy pieczenia do minimum, a dania spożywać od razu po podaniu. Warto też pamiętać, że przyswajalność folianów z naturalnych produktów jest, niestety, znacznie mniejsza niż syntetycznego kwasu foliowego przyjmowanego w gotowych preparatach

Jest ważny dla…

…każdego z nas, ponieważ reguluje funkcjonowanie wszystkich komórek organizmu. Ostatnio zwraca się uwagę na to, że wielu ludzi cierpi na niedobór kwasu foliowego – w tym  młode kobiety, planujące ciążę. O prawidłowy poziom folianów należy zadbać już na tym etapie. Kwas foliowy  jest  kluczowy zarówno  dla rozwoju dziecka jak też dla samej mamy mamy.

Większości wad u dzieci, których przyczyną jest niedobór kwasu foliowego u ich mam podczas ciąży, można zapobiec. Tymczasem w Polsce co roku rodzi się około 2 tysięcy maluszków z wadami cewy nerwowej. Powstają one w pierwszych 4 tygodniach ciąży i nie są dziedziczne.

Znaczenie kwasu foliowego dla zdrowej ciąży…

…trudno przecenić, bo kwas foliowy jest wyjątkowo ważny dla rozwoju układu nerwowego dziecka, który zaczyna się tworzyć już w pierwszych dniach po zapłodnieniu. Niedobór tego składnika może upośledzać prawidłowy rozwój płodu, powodując wady wrodzone (najczęstsze z nich to bezmózgowie i rozszczep kręgosłupa). To jednak nie koniec zagrożeń. Niedobór witaminy B9 może być również przyczyną większego ryzyka wad serca i układu moczowego, a u przyszłej mamy poronienia oraz zakrzepicy. Braki kwasu foliowego odpowiadają także za uczucie zmęczenia, kłopoty trawienne oraz niedokrwistość u przyszłej mamy.

Sama dieta nie wystarczy…

…ponieważ by uchronić dziecko przed wadami cewy nerwowej, potrzebujesz nawet 3 razy więcej kwasu foliowego, niż możesz uzyskać z  codziennej  diety. Gdybyś chciała zaspokoić zapotrzebowanie na kwas foliowy w ciąży, musiałabyś każdego dnia zjeść nawet pół kilograma surowego szpinaku (lub kilogram gotowanego) albo około ¾ kg gotowanej brukselki, czy prawie pół kilo natki pietruszki. Nie każdemu uśmiecha się taka dieta –  a poza tym kwas foliowy to przecież tylko jeden ze składników, jakie przyszła mama musi sobie zapewnić w odpowiednich ilościach. Właśnie dlatego dodatkowe przyjmowanie kwasu foliowego podczas ciąży jest konieczne. Nie obawiaj się tego, bo korzyści z suplementowania kwasu foliowego to jedna z najlepiej przebadanych procedur w położnictwie.

Kiedy i jaka dawka?

Jeśli dopiero planujesz ciążę, powinnaś przyjmować  kwas foliowy co najmniej
6 tygodni przed planowanym poczęciem dziecka oraz w trakcie ciąży – do końca pierwszego trymestru. Rekomenduje się 400 µg (mikrogramów) kwasu foliowego dziennie. Natomiast przyszłe mamy z nadmiarną masą ciała (BMI powyżej 30) powinny przyjmować zwiększoną dawkę kwasu foliowego, ustaloną z lekarzem ginekologiem.

Tylko to, co niezbędne!

Kwas foliowy pełni istotną rolę w prawidłowym funkcjonowaniu naszego organizmu.
Jest on niezwykle ważnym elementem codziennej diety, który trudno uzupełniać z pożywienia.

Źródła:

https://imid.med.pl/pl/dla-pacjenta/porod-w-instytucie/ciaza-kwas-foliowy (dostęp: 02.11.2020) https://www.mp.pl/pacjent/ciaza/przebiegciazy/63113,suplementacja-kwasu-foliowego-u-kobiet-w-ciazy (dostęp: 02.11.2020]) https://dietetycy.org.pl/kwas-foliowy/ (dostęp: 02.11.2020)

KEDP/DADYBY 23.11.2020                                                                                                                                

FOLIK (Acidum folicum) Skład: 1 tabletka zawiera 0,4 mg kwasu foliowego. Postać farmaceutyczna: Tabletki. Tabletki barwy jasnożółtej, okrągłe, obustronnie płaskie. Wskazania: Zapobieganie niedoborom kwasu foliowego u kobiet przed poczęciem i we wczesnym okresie ciąży, w celu zmniejszenia ryzyka powstawania wad cewy nerwowej u potomstwa. Przeciwwskazania: Nadwrażliwość na substancję czynną, lub na którąkolwiek substancję pomocniczą.  Podmiot odpowiedzialny: Gedeon Richter Polska Spółka z o.o. ul. ks. J. Poniatowskiego 5, 05-825 Grodzisk Mazowiecki. 24-godzinny System Informacji Medycznej oraz zgłaszanie działań niepożądanych: +48-22-755-96-48 Adres e-mail: lekalert@grodzisk.rgnet.org Data aktualizacji: 23_05_2018.

Przed użyciem zapoznaj się z ulotką, która zawiera wskazania, przeciwwskazania, dane dotyczące działań niepożądanych i dawkowanie oraz informacje dotyczące stosowania produktu leczniczego, bądź skonsultuj się z lekarzem lub farmaceutą, gdyż każdy lek niewłaściwie stosowany zagraża Twojemu życiu lub zdrowiu.

źródło: informacja prasowa
fot. informacja prasowa
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ