Błonnik – niedoceniany sprzymierzeniec zdrowia
Nie bez powodu coraz częściej mówi się o tym, że zdrowie pochodzi „z brzucha”, a jelita są „drugim mózgiem”. Nie obca jest już też wiedza dotycząca zalecanych proporcji codziennego spożycia węglowodanów, białek czy tłuszczy. Jednak czy wiecie, że jednym z podstawowych składników żywieniowych, zapewniających prawidłowe funkcjonowanie organizmu jest błonnik? Ile powinno się go znaleźć w codziennej diecie i w jakiej formie powinien być spożywany, aby spełniał swoją rolę?
Błonnik pokarmowy należy do jednych z najważniejszych składników żywieniowych, niestety jego rola nadal nie jest w pełni doceniana. Mimo, że tendencja się powoli zmienia i rośnie świadomość dotycząca jego roli w naszym organizmie, nadal przez wiele osób nie jest uznawany za ważny element codziennego jadłospisu.
Czym jest błonnik i jaką rolę pełni w organizmie?
Błonnik to inaczej włókno pokarmowe. Mimo iż nie jest trawiony w przewodzie pokarmowym i nie ulega wchłanianiu do krwioobiegu, pełni niezwykle istotną funkcję w naszym życiu. Jego szerokie działanie prozdrowotne zostało udokumentowane licznymi badaniami klinicznymi. Udowodniono, że wywiera pozytywny wpływ na wiele procesów metabolicznych i fizjologicznych. Ponadto jest zaliczany do grupy tzw. prebiotyków, czyli składników, które nie ulegają trawieniu, ale znacznie pobudzają wzrost i aktywność korzystnych dla organizmu bakterii obecnych w jelicie grubym. Dzięki temu wyraźnie poprawia przemianę materii, obniża poziom cukru we krwi, zapobiega chorobom krążenia i przewodu pokarmowego.
Ile błonnika powinniśmy spożywać codziennie?
Błonnik powinniśmy dostarczać do naszego organizmu w codziennej diecie, wybierając produkty bogate właśnie w ten składnik. Do takich należą: warzywa strączkowe i kapuściane, jabłka, banany, gruszki, suszone morele czy płatki owsiane. Zgodnie z wytycznymi WHO (Światowej Organizacji Zdrowia) zalecane dzienne spożycie błonnika u osób dorosłych powinno wahać się między 20, a 40 g. Wydaje się, że to niewiele, jednak, aby dostarczyć sobie 40 g błonnika, musielibyśmy zjeść około 15 jabłek. Mimo iż naturalne źródło błonnika uznawane jest za najlepsze, to trudno jest dostarczyć sobie optymalną ilość błonnika codziennie.
Wspomóż się suplementacją!
Wprowadzając w życie zasady zbilansowanego żywienia warto wspomóc się odpowiednią suplementacją. Połączenie zdrowej diety ze wsparciem najwyższej jakości, naturalnych suplementów, które pomagają uzupełniać niedobory, to droga do osiągnięcia sukcesu.
DuoLife Fiber to suplement diety dostępny zarówno w formie płynnej, jak i w wygodnych do rozpuszczenia saszetkach. Forma płynna to aż 4,3 g błonnika w 50 ml produktu, zaś jedna saszetka dostarczy nam 8g tego składnika. Jego bogaty skład pozwala na wygodne i szybkie uzupełnienie niedoboru błonnika w diecie. Produkty te są skomponowane z najwyższej jakości naturalnych surowców, a działanie prozdrowotne zawartych w nim składników zostało udokumentowane badaniami klinicznymi. Dodatkowo DuoLife Fiber może się pochwalić w 100% naturalnym składem, wzbogaconym o komponenty na bazie ekstraktów roślinnych, wspierających przyswajanie składników odżywczych z przewodu pokarmowego oraz walkę z procesami zapalnymi w jelicie.
W czasach, gdy żywność często jest skażona pestycydami i antybiotykami, a zawartość składników odżywczych jest znacznie niższa niż jeszcze kilkanaście lat temu, warto uzupełniać te niedobory w najlepszy z możliwych sposobów - korzystając ze sprawdzonych produktów, które łączą mądrość natury z najnowszymi odkryciami nauki. Takim rozwiązaniem jest DuoLife Fiber.
Więcej informacji znajdziesz na: myduolife.com
Komentarze