Partner serwisu
10 maja 2023

6 korzyści zdrowotnych orzechów brazylijskich

Kategoria: Aktualności

Orzechy brazylijskie, znane również jako orzechy amazonki są jednymi z najzdrowszych i najsmaczniejszych na świecie. Ze względu na swoją bogatą zawartość składników odżywczych są uznawane za ważny element zdrowej diety, także dla wegetarian, którzy szukają źródła białka roślinnego. Orzechy brazylijskie są bogate w białko, błonnik, witaminy i minerały, takie jak magnez, fosfor, miedź, cynk i selen, których ilość przekracza znacznie dzienne zapotrzebowanie organizmu. Właśnie selen stanowi najważniejszy ich składnik i jest kluczowy dla zdrowia tarczycy, układu odpornościowego i układu nerwowego. Poznaj bliżej właściwości orzechów brazylijskich i przekonaj się, dlaczego warto je wprowadzić do diety. Zapraszamy do lektury.

6 korzyści zdrowotnych orzechów brazylijskich

Gdzie rosną orzechy brazylijskie?

Orzechy brazylijskie to ziarna pochodzące z orzesznicy wyniosłej, która rośnie wzdłuż Amazonki. Konkretnie na obszarze zajmującym głównie Brazylię, a także Kolumbię, Peru, Boliwię i Paragwaj. Gigantycznej wysokości drzewa, które mogą osiągać nawet 60 metrów, występują wyłącznie w środowisku naturalnym, a ich uprawa w skali przemysłowej jest niezwykle trudna. Zrywanie owoców orzesznicy jest niemożliwe ze względu na wysokość, dlatego zbiera się je dopiero, gdy opadną na ziemię. Naturalne pochodzenie i trudności z pozyskiwaniem orzechów brazylijskich, przekładają się na ich stosunkowo wysoką cenę.

Jakie są korzyści z jedzenia orzechów brazylijskich?

Orzechy brazylijskie nazywane orzechami para to bogate źródło składników odżywczych, które przynoszą wiele korzyści dla zdrowia i stanowią ważny element zbilansowanej diety. Jednak z racji swojej wysokiej zawartości tłuszczów, są również stosunkowo wysokokaloryczne. Zwykle jeden orzech waży około 5-6 gramów i dostarcza około 45-50 kalorii. Jednak ich wysoka gęstość kaloryczna nie powinna zrazić nas do włączenia ich do jadłospisu. Zachęcamy do zapoznania się z listą zalet orzechów brazylijskich przygotowaną przez sklep z bakaliami Promienie Słońca.

Orzechy brazylijskie są pełne składników odżywczych

Orzechy brazylijskie są bogate w białko, niezbędne do budowy i regeneracji mięśni oraz w błonnik, który przyspiesza perystaltykę jelit i pomaga utrzymać prawidłowe funkcjonowanie układu pokarmowego. Zawierają minerały, takie jak miedź, magnez, cynk i witamina E oraz nienasycone kwasy tłuszczowe, w tym kwasy omega-3 i omega-6.

Orzechy brazylijskie to źródło selenu

Orzechy brazylijskie są znane jako jedno z najlepszych źródeł selenu, pierwiastka śladowego, który jest niezbędny dla zdrowia człowieka. Jest on silnym przeciwutleniaczem, który pomaga w ochronie organizmu przed szkodliwymi wolnymi rodnikami. Spożycie orzechów brazylijskich pomaga w zwiększeniu poziomu selenu we krwi, co przyczynia się do zmniejszenia ryzyka chorób serca, raka i chorób autoimmunologicznych. Warto jednak pamiętać, że nadmiar tego pierwiastka w organizmie może być szkodliwy, dlatego ważne jest, aby jeść orzechy para z umiarem.

Wspierają funkcjonowanie tarczycy

Tarczyca jest gruczołem endokrynnym odpowiedzialnym za produkcję hormonów, które kontrolują wiele funkcji w organizmie, w tym metabolizm, temperaturę ciała, serce, układ pokarmowy i wiele innych. Niedobór selenu może prowadzić do zaburzeń jej pracy, a objawy obejmują: zmęczenie, osłabienie, problemy z koncentracją, przyrost masy ciała. Osobom z niedoczynnością tarczycy polecamy do diety włączyć orzechy brazylijskie ze sklepu internetowego Promienie Słońca: https://promienieslonca.pl/produkty/4006-orzechy-brazylijskie-500g.html - ich regularna konsumpcja może wspomóc funkcjonowanie tego gruczołu.

Łagodzą stany zapalne

Orzechy brazylijskie zawierają fitosterole, które zmniejszają stan zapalny w organizmie. Ponadto orzechy z Amazonii są bogate w przeciwutleniacze, takie jak witamina E i selen, które mogą pomóc w ochronie komórek przed uszkodzeniem, spowodowanym przez wolne rodniki i zapobiegać stanom zapalnym.

Orzechy brazylijskie wpływają na pracę mózgu

Kwasy tłuszczowe Omega-3, znajdujące się w orzechach brazylijskich, są szczególnie ważne dla zdrowia mózgu. Regularne ich jedzenie wpływa na poprawę pamięci, zdolności myślenia i nastroju. Ponadto zawierają kwas elagowy, który jest ważnym pierwiastkiem śladowym dla układu nerwowego. Spożywanie tych orzechów przez osoby starsze, może zmniejszyć ryzyko Alzheimera.

Pomagają obniżyć cholesterol

Jedną z najważniejszych korzyści związaną ze spożyciem orzechów brazylijskich jest ich zdolność do obniżania poziomu cholesterolu LDL we krwi. Zawierają duże ilości niezbędnych nienasyconych kwasów tłuszczowych, w tym kwasu oleinowego. Co więcej, orzechy te są bogate w antyoksydanty, dlatego ich przyjmowanie każdego dnia zapewnia lepsze funkcjonowanie serca i chroni je przed poważnymi schorzeniami.

Zastosowanie orzechów brazylijskich w kuchni

Orzechy brazylijskie mają intensywny smak i zapach. Często spożywane na surowo, jako przekąska, ale mogą być również dodawane do sałatek, dań mięsnych i rybnych, deserów i ciast. Są one również używane do produkcji mleka orzechowego, masła i innych produktów spożywczych. Ze względu na swoje właściwości zdrowotne, orzechy brazylijskie są często polecane przez dietetyków i lekarzy jako składnik zdrowej diety.

Więcej propozycji zdrowych przekąsek znajdziesz w kategorii bakalie i suszone owoce w ofercie sklepu Promienie Słońca: https://promienieslonca.pl/kategorie/15-bakalie-i-owoce-suszone

 

 

źródło: artykuł sponsorowany
fot. artykuł sponsorowany
Nie ma jeszcze komentarzy...
CAPTCHA Image


Zaloguj się do profilu / utwórz profil
ZAMKNIJ X
Strona używa plików cookies w celu realizacji usług i zgodnie z Polityką Plików Cookies. OK, AKCEPTUJĘ